Mooie vaarroutes en gezellige eilanden

Mooie vaarroutes en gezellige eilanden

Mooie vaarroutes op de Randmeren.

Aan mooie vaarroutes is er geen gebrek in onze regio! Alle boten die bij ons te huur zijn liggen in de jachthaven van de RCN camping in Zeewolde. Hier vindt u een mini supermarkt, een binnenzwembad, een modern restaurant met terras en op het grote strand een fijne speelplaats. Vanuit deze jachthaven kunt u verschillende mooie vaarroutes volgen. Hieronder enkele tijden die u erover doet om ergens te komen.

 • Centrum Zeewolde, 20 min
 • Harderwijk, 1 uur
 • Nijkerk, 1 uur (Hier komt nog sluistijd bij)
 • Elburg, 2,5 uur
 • Spakenburg, 2,5 uur (Hier komt nog sluistijd bij)
 • Stand horst, 10 min

Vaartips

Voor onze boten is er geen vaarbewijs nodig. Het is daarentegen wel handig om een aantal basisdingen te weten voordat je op het water gaat.

 • Vaar ten alle tijden in de vaargeul, deze kan je herkennen aan de groene en rode boeien aan weerszijden. (Daar vaar je dus tussen).
 • Hou zoveel mogelijk rechts aan.
 • Bij twijfel, verleen dan voorrang aan andere vaartuigen. Op deze manier gaat het altijd goed.
 • Zorg dat je niet stil ligt in de vaargeul.
 • Probeer bij het aanmeren niet te veel gas te geven, probeer zo rustig mogelijk de steiger te naderen en laat iemand meekijken.
 • Zorg dat de boot nooit los ligt als er niemand in de boot zit. De kans op wegdrijven is dan erg groot.

De leukste plaatsjes om te bezoeken:

Harderwijk,

Een prachtige, historische Hanzestad met de Veluwe in de voortuin en water in de achtertuin. Een knus stadje dat bruist van gezelligheid en culinair genieten. Pak een terrasje, ga lekker uit eten, bezoek een evenement of festival, ga een dagje shoppen of geniet van een picknick op het stadsstrand. Als u een boot huurt kunt u aanleggen bij het gezellige stadsstrand of in de binnenhaven.

Strand eiland Harderwijk, een plek om lekker uit te rusten, te genieten van het water en het weer en om lekker een hapje en een drankje te pakken. Naast het strandeiland ligt een lange steiger waar u uw boot makkelijk kunt aanleggen. Vanuit hier loopt u direct de stad in om gezellig wat te eten en te drinken of om wat boodschappen te doen.

Hieronder kunt u zien hoe in de toekomst Harderwijk er uit zal gaan zien, met het Dolfinarium als eiland waar u omheen kunt varen, ligplekken dicht bij de stad en leuke winkel promenade.

Elburg,

Elburg is in de oude kern nog steeds het vissersplaatsje aan de voormalige Zuiderzee. Het oude vestingstadje Elburg is al een bezienswaardigheid op zich. De stad (250 bij 350 meter) heeft nog steeds zijn middeleeuwse rechthoekige stratenplan en is omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en stukken stadsmuur. Met een van onze huurboten is het leuk om een uurtje aan te leggen of om gezellig te overnachten in de haven, Elburg heeft uitstekende faciliteiten, een nieuw havengebouw met moderne wc’s en douches.

In ongeveer 3 uur vaart u naar Elburg. Onderweg komt u langs Harderwijk en Biddinghuizen al varende over de Randmeren. Het eerste stuk over het Wolderwijd en dan over het Aquaduct het Veluwemeer op. Onderweg komt u langs gezellige havens met een restaurant / terras en langs een aantal eilanden waar u ook kunt aanleggen. Deze tocht is prima geschikt als u de boot voor een dag huurt.

Nijkerk,

De gemeente Nijkerk is een uitstekende plek voor waterrecreatie. Niet alleen zijn er de havenkom in het centrum, de jachthaven, de visbotenhaven en de Vedderkade waar watersporters af kunnen meren. Ook het recreatiegebied Nieuw Hulckesteijn biedt volop mogelijkheden voor zwemmen, zonnen en watersport.

Zo kunnen motorboten tot in het centrum van Nijkerk varen. De Arkervaart is 3 kilometer lang en begint bij het Nijkerkernauw en eindigt in de havenkom in het centrum. Watersporters dienen dan geschut te worden in de Arkersluis. In de rondweg in Nijkerk zit nog een beweegbare brug die de sluiswachter voor hen opent. In de havenkom zijn sanitaire voorzieningen aangebracht voor de waterrecreatie. De sleutel is verkrijgbaar op de Arkersluis. De voorzieningen zijn in 2011 vernieuwd.

In ongeveer 2 uur vaart u naar Nijkerk, beetje afhankelijk van de snelheid van de sluis bediening. Wilt u echt het centrum van Nijkerk is moet u door 2 sluizen en hou rekening mee dat het in de zomer en met mooi weer druk kan zijn.

Spakenburg

De Nieuwe Haven in Spakenburg is een zijarm van de Oude Haven, door de huisjes op de Havendijk onzichtbaar vanuit het dorpscentrum, maar toch heel dichtbij en minstens zo gezellig. Vanuit onze haven is Spakenburg prima te bereiken in een dag, via de sluis in Nijkerk vaart u er in 3 uurtjes naartoe, lekker lunchen of een drankje doen en fijn weer terug varen.

Spakenburg is een leuk uitstapje als u de hele dag een boot bij ons gehuurd heeft. U vaart bij ons de haven uit en gaat rechtsaf het Nuldernauw op, via de sluis bij Nijkerk en het Nijkerkernauw komt u in de gezellige haven van Spakenburg. Reken op 3 uur varen inclusief de sluis, dus heen en terug duurt gauw 6 uur.

Zeewolde

Drie meter onder de zeespiegel ligt Zeewolde, een plek gemaakt om te recreëren. In het midden van Nederland, aan de langgerekte Veluwerandmeren, vind je een eindeloos lange kustlijn; het grootste zoetwater ‘binnenstrand’ van Nederland! Met heerlijk zwemwater, idyllische aanlegplaatsen voor de recreatievaart, vaarten en tochten om per kano te verkennen en verscholen visstekken. Ook kun je met een boot midden in het centrum van Zeewolde aanleggen voor bijvoorbeeld boodschappen of een terrasje, er is bijna altijd plek. Tevens is er een speciale steiger om vers drinkwater in te nemen.

Nieuw voor 2020 is de nieuwe sluis in Zeewolde waardoor u in de Polder komt. Deze sluis biedt een totaal nieuw vaargebied, zo kunt u door de rustige poldervaarten varen en daar een mooie route/tocht beleven. Maar ook is de mogelijkheid tot Almeren / Dronten te varen, daar weer door een sluis en over de randmeren terug te varen. Als u bij ons een boot huurt krijgt u een map mee met mogelijke vaarroutes.

De Randmeren

Mooie vaarroutes, pittoreske dorpjes en steden, de rijke historie van de Hanzesteden, het cultureel erfgoed van de Zuiderzee met haar rijke visserijgeschiedenis of simpelweg de gezelligheid van restaurants, strandtenten en beachclubs. Niet alleen op het water maar ook langs de oevers van de Randmeren valt meer te ontdekken en meer te beleven!

Er zijn vele eilanden in de randmeren, sommige zijn natuurgebied waar je niet kunt aanmeren maar de meeste hebben een nette haven en soms zelfs een leuk zwemstrand. Als u bij ons een sloep, open motorboot of motorjacht huurt krijgt u altijd een vaarkaart mee waar deze eilanden op vermeld staan.

De Randmeren bestaan uit diverse meren rondom de Flevopolder, de bekendste hiervan zijn Het Veluwemeer, Het Wolderwijd, Gooimeer en Eemmeer. Wist u dat u via wel 7 sluizen de Flevopolder kunt invaren. Er zijn dus super veel mogelijkheden om een mooie vaarroutes te varen en zowel over de randmeren te varen als ook de polder te verkennen.

Strand Horst

Direct tegenover onze jachthaven vindt u strand-Horst, een ruime jachthaven met veel voorzieningen. Hier vindt u een tankstation aan het water en een watersport winkel. Ook zitter en naast de haven 3 restaurants.

Mac Donalds

Pizzaria

All you can eat Oosters restaurant

Bekijk ook onze andere artikelen!

Delen: