Blauwe diamant route

Sloep varen in de polder

Ontdek de blauwe diamant route, voor jong en oud en voor ervaren en onervaren. De blauwe diamant route die leidt door de wateren rondom Zeewolde, is een ultiem geniet moment door de polder. In de route komt u veel rust tegen zoals bossen en rustige wateren maar ook meerdere sluizen, kortom een leuke route voor iedereen.


Vertrek punt Zeewolde

Zodra er is gekozen om deze leuke vaarroute met de sloep/boot te volgen, vertrekt u vanuit de haven naar het Tulpeneiland. Zodra de haven is verlaten en de vaargeul benaderd, slaat u links af in de richting van Harderwijk. als u deze richting volgt komt u een eiland tegen voor de haven van Zeewolde "De Zegge". U kunt er voor kiezen hier aan te meren voor een tussentijdse stop, tevens kunt u aanmeren in de haven van Zeewolde. Als u, uw route vervolgd en weer in de vaargeul bent beland vaart u door tot dat u boei nummer 27 tegenkomt. Bij boei nummer 27 maakt u een bocht naar links en vaart u rechtuit richting het Tulpeneiland. eenmaal bij het tulpeneiland kunt u de vaargeul voor oppakken.Met de boot door de Sluis

Zodra u de sluis, de Spieghel nadert heeft u zich aan een aantal regels te voldoen en een aantal tekens te kennen. Het is zeer van belang dat u in eerste instantie kijkt of er ruimte is in de sluis of in de wachtrij. zodra er ruimte is kunt u zich gaan klaar maken voor de sluis. als de sluis leeg is en uw zich als enige meld staat er op het bord naast de sluis informatie om u te helpen en het daarbijbehorende nummer die u kunt bellen om toegang te vragen voor de sluis. Voor de ingang van de sluis staat een verkeerslicht die de volgende informatie geeft. Zo betekend rood dat u geen toegang hebt en moet wachten op andere instructies, Rood groen betekend dat u zich mag gaan klaarmaken om de sluis in te varen en groen dat u toegang heeft tot de sluis en dus de sluis mag invaren. zodra u in de sluis ligt moet u circa 15 minuten wachten tot dat de sluis op het goede niveau staat. hierbij gelden de zelfde regels met lichten als met het invaren van de sluis. als eenmaal de sluisdeuren zijn geopend en het verkeerslicht om groen staat bent u vrij om te varen.

Polderwijk Zeewolde | Jan van Tellingen | architecture & creative ...


Varen door Zeewolde

Als u een sloep heeft gehuurd in de omgeving van Zeewolde, verwacht u vaak het varen in het Wolderwijd en richting Harderwijk. wat sinds kort ook een mogelijkheid is, is dat je door de sluis kan en dus de wateren in Zeewolde kunt bevaren. Zodra u de sluis heeft verlaten bevind u zich in de kanalen van Zeewolde. u slaat hier de eerste afslag links af als u deze route als maar recht door vaart en enkele bruggetjes bent gepasseerd komt u uit bij een bocht, u gaat mee met de bocht en en vaart door tot dat u een klein haventje tegenkomt. Bij dit haventje slaat u rechts af onder de brug door en vaart weer rechtdoor en daarna vaart u nogmaals onder een brug door en vaart met de bocht mee. u volgt deze waterweg en dan bevindt u zich plots echt in de polder.


Varen in de polder

Hier voelt u de rust van het varen in de natuur, u bevind zich nu dan echt in de polder. Als u constant de route heeft gevolgd en na de laatste bocht weer een stuk rechtdoor vaart komt u uit bij een splitsing neemt u de afslag naar rechts na deze afslag is het alsmaar de vaart volgen en een paar bruggen passeren. totdat u uiteindelijk weer een spitsing tegen komt hier neemt u weer de afslag naar rechts om zo de route richt de sluis, "de Blauwe dromer" weer vervolgd. ook hier vaart u alsmaar rechtdoor totdat u de sluis nadert.


Door de Blauwe dromer

Als u de heerlijke route door de polder heeft gevolgd komt u uit bij de laatste sluis, "De Blauwe dromer". deze sluis helpt u weer naar de kant van het open water. bij deze sluis gelden weer dezelfde regels als bij de sluis van Zeewolde. Ik citeer; "Het is zeer van belang dat u in eerste instantie kijkt of er ruimte is in de sluis of in de wachtrij. zodra er ruimte is kunt u zich gaan klaar maken voor de sluis. als de sluis leeg is en uw zich als enige meld staat er op het bord naast de sluis informatie om u te helpen en het daarbijbehorende nummer die u kunt bellen om toegang te vragen voor de sluis. Voor de ingang van de sluis staat een verkeerslicht die de volgende informatie geeft. Zo betekend rood dat u geen toegang hebt en moet wachten op andere instructies, Rood groen betekend dat u zich mag gaan klaarmaken om de sluis in te varen en groen dat u toegang heeft tot de sluis en dus de sluis mag invaren. zodra u in de sluis ligt moet u circa 15 minuten wachten tot dat de sluis op het goede niveau staat." . als u deze sluis verlaat bevindt u zich weer op het open water en kunt u de vaart richting de thuishaven in gang zetten.Terug naar de thuishaven

Als u eenmaal de vaart richting de thuishaven ingang hebt gezet. dan slaat u rechtsaf richting Harderwijk/Zeewolde. u vaart hier onder de grote brug door en komt dan weer neer in de vaargeul. deze vaargeul vaart u helemaal uit tot dat u de haven van Boottogo weer in zicht heeft en vaart zo dus terug de haven in.


Nautix2017