Cursus Motorjacht


Speciaal voor mensen die een motorjacht gaan huren of een nieuw jacht gekocht hebben bieden wij diverse cursussen motorjacht varen.

Korte introductieles van 4 uur:

Voor iedereen die wil ervaren hoe een motorjacht manoeuvreert en enkele praktische tips wil krijgen om goed en veilig te varen. Ook ideaal voor mensen die met vaarbewijs 1 bezig zijn. Tijdens deze praktijkles wordt theorie duidelijker en is het halen van de vaarbewijs een stuk makkelijker.Dit is dezelfde cursus die wij ook gratis aanbieden aan iedereen die bij ons een jacht huurt. Deze cursus bevat de volgende onderdelen:

Data introductie les: Prijs € 65,= p/p


Basiscursus motorjacht varen:

Een dagcursus die uitgebreider ingaat op het manoeuvreren met een motorjacht. We bespreken al varende vaarregels, voorrangssituaties en gaan dieper op het manoeuvreren is. De cursus onthoud van de basiscursus is hetzelfde als de introductiecursus uitgebreid met:

Data basiscursus: Prijs € 125,=


Weekendcursus motorjacht varen:

Een uitgebreide cursus waar u ook aan boord slaapt en waar veel aspecten van het veilig en vertrouwd varen met een jacht aan bod komen. We gaan uitgebreid op de theorie in en gaan veel praktische oefeningen doen, na dit weekend stapt u met vertrouwen aan bod van uw nieuwe jacht of gaat met een goed gevoel met uw huurboot op stap.


Onze les boten:

Welke CWO diploma's kunt u bij ons halen.

Motorboot I

U krijgt het diploma Motorboot 1 als u alle onderdelen zoals omschreven bij het diploma CWO-Motorboot I beheerst, overdag en bij gunstige omstandigheden (normale verkeersdrukte voor het vaarwater, geen stroom), varende met een motorkruiser op meren en kanalen, in het BPR-gebied.

Motorboot II

U krijgt het diploma motorboot 2 als u de onderdelen zoals omschreven bij het diploma CWO-Motorboot II, onder normale omstandigheden (wind tot en met 6 Beaufort, normale verkeersdrukte voor het vaarwater) te beheersen, varende met een motorjacht op kanalen en meren. Men beschikt over de theoretische kennis die gelijk staat aan het Vaarbewijs 1. Voor het varen op de rivieren en stromend water uit overwegend één richting) kan u als uitbreiding apart examen doen in de module ‘Varen op rivieren’. Het examen vindt plaats op de rivieren. U wordt geacht zelfstandig, veilig en verantwoord te kunnen varen en manoeuvreren. U moet daarbij leiding kunnen geven aan de bemanning aan dek. U draagt de eindverantwoordelijkheid voor schip en bemanning, ook in juridische zin.

Motorboot III

U krijgt het diploma motorboot 2 als u de onderdelen zoals omschreven bij het diploma CWO-Motorboot III, onder alle omstandigheden (wind tot en met 6 Beaufort) op het IJsselmeer en Oosterschelde beheerst, varende met een motorjacht. Alle manoeuvres dient u ook alleen, zonder bemanning te beheersen. U heeft de theoretische kennis paraat die gelijk staat aan het Vaarbewijs 2. U bent schipper van een motorjacht en kan onder deze bedieningen verantwoord en veilig varen en manoeuvreren. Daarnaast kunt U leiding geven aan de bemanning en zelfstandig navigeren. U draagt onder alle omstandigheden de eindverantwoordelijkheid voor schip en bemanning, ook in juridische zin. Voor de Waddenzee, de Zeeuwse stromen en het Eems-/Dollardgebied kunt U een apart examen doen in de module ‘Varen op getijdenwater’. Het examen vindt plaats in dit vaargebied.

Vaarbewijs en de Praktijk:

Op dit moment is het examen vaarbewijs pure theorie en natuurlijk is een theoretische basis belangrijk als je gaat varen. De voorrangsregels, gebods- en verbodsborden zijn belangrijk om te weten en ook een stukje theorie over zaken aan boord is belangrijk. Maar het gaat mis op het moment dat ze proberen de praktijk in theorie te toetsen! Je leert geen varen, aanleggen en sluis doorvaarten uit een boek. Je moet het ervaren, zelf doen en leren van je fouten. Het liefste ook nog in een boot die een beetje overeenkomt met het formaat waarmee jezelf mee op pad gaat. Ben je van plan om lekker met een sloep te gaan varen dan is les in een sloep natuurlijk prima. Wil je gaan varen met iets groters of heb je een motorjacht gehuurd dan is het toch vanzelfsprekend dat je ook op een vergelijkbaar schip les krijgt. Bij boottogo kunt u les krijgen in de grotere motorboten boten met 1 of zelfs 2 motoren zodat u goed voorbereid op pad gaat met uw huurboot of een stuk zelfverzekerder en beter met uw eigen motorjacht gaat varen.